עוד חזון שהופך למציאות: מרינה בחדרה למינופה כעיר תיירות

מינהל התכנון מקדם תוכנית מתאר ארצית למעגנות לאורך חופי הים התיכון, כולל הקמת מרינה בחדרה עם 1,000 מקומות עגינה

לאחרונה מקדם מינהל התכנון תוכנית להקמת מרינות לאורך רצועת החוף, שיגדילו את מספר נקודות העגינה בישראל באלפי מקומות, וזאת במסגרת תוכנית המתאר הארצית למעגנות.

במסגרת התוכנית מתכוונת המדינה להקים מרינות חדשות, כולל מרינה בחוף חדרה עם 1,000 מקומות עגינה, תוכנית אשר ראש העיר צביקה גנדלמן פועל לקידומה מאז נכנס לתפקידו.

גנדלמן זיהה את הפוטנציאל הטמון בצורך במעגנות לאורך רצועת החוף המשתרעת מהרצליה ועד חיפה, והציב את הנושא בקדימות גבוהה. הוא אף הקים צוות עירוני בראשות מהנדס העירייה לבצע בדיקות היתכנות הנדרשות להקמת מרינה בחוף, וכן להכין תוכנית ראשונית שהוגשה לולחו"ף (ועדה לשמירת הסביבה החופית).

בין היתר ביצעה העירייה בדיקות של ההשפעה הסביבתית, הסעת חול (זרימת חול על קרקעית הים), צילום ובדיקת קרקעית הים, בדיקת היתכנות כלכלית, אומדן תכנון ראשוני, ובדיקות הנדסיות נוספות לטובת אישור הפרויקט אצל הרגולטורים, קרי רשות הנמלים ומשרד התחבורה.

בבדיקות שהתבצעו נמצא שהתנאים הפיזיים מתאימים לקידום מערכת עגינה.

לדברי גנדלמן, "חדרה היא עיר אידיאלית למרינה מבחינת תנאי שטח, מיקום, נגישות לצירי תחבורה יבשתיים ותוכניות פיתוח של מערב העיר".

עלויות הקמת המרינה נאמדות בכ-90 מיליון דולר, ובעירייה מעריכים שהקמתה תמנף את העיר כעיר תיירות, ותקדם את אזור מערב חדרה הנמצא בתהליך מתמשך של פיתוח, כולל הקמת שכונות חדשות דוגמת רובע הים, פתיחת דרכי יציאה נוספות לכביש החוף, וכן הקמת טיילת ואזור מסחר, בילוי ועסקים על קו החוף.

במסגרת תוכנית המתאר הארצית למעגנות (תמ"א 13/ב/3, החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה להורות על הכנת תוכנית ארצית למעגנות לחופי הים התיכון, שמטרתה להתוות מדיניות עדכנית למיקומים המיועדים לפיתוח מעגנות, על מנת לתת מענה לצורכי ענפי השייט, החינוך והספורט הימי בשנים הבאות, כמובן תוך התחשבות בשיקולים כלכליים, עירוניים, פיזיים, אקולוגים ואחרים.

בנוסף לשימושים לצורכי חינוך ימי, דייג וחקלאות ימית, תעלה המרינה בחדרה גם את הביקוש התיירותי לעיר, וזאת על-ידי אלפי תיירים המבקשים להגיע לארץ בכלי שייט ותרים אחר מקום עגינה. כבר כיום נאלצת המדינה לדחות מאות בעלי יאכטות בגלל מחסור במקומות עגינה, והם עוגנים לבסוף במדינות אחרות הנהנות מיתרונותיהם התיירותיים.

יצוין כי כבר לפני כשלוש שנים פנה ראש העירייה בנושא למשרד הפנים בבקשה שיסייע בקידום המרינה בחדרה, וזכה לתשובה לפיה המשרד תומך בנושא. הממונה על המחוז דאז, יוסף משלב, אף הדגיש בתשובתו: "הנני תומך מאוד בהקמת המרינה בחדרה ורואה בכך צורך תיירותי נדרש".

הדמייה של המרינה המתוכננת בחדרה

קרדיט תמונה: ר. רביב מהנדסים ויועצים בע"מ